20 °c
Mošćenička Draga
16 ° Uto
14 ° Sri
14 ° Čet
14 ° Pet
17 ° Sub

Kultura

Kultura ovog područja počinje dolaskom glagoljaša, dakle nekih pola tisućljećau prošlost kada su glagoljaši naselili obronke Učke i počeli se polako spuštatiprema moru. Gradnju starih Mošćenica pripisujemo također glagoljašima, pa možemozaključiti da i kultura počinje u tom razdoblju. Povijest je svakako mnogo dublja,poznato je da su ovo područje osvajala mnoga plemstva, no za nas je najvažnijeono sa dolaskom glagoljaša. Čakavski sabor Općine Mošćenička Draga sa sjedištemu Mošćenicama njeguje tu tradiciju, te istoj instituciji pripisujemo kulturnirazvoj Općine koja ujedno i obilježava sve značajne povijesne događaje ovogapodručja. Kulturu Općine njeguju i Turistička zajednica, Talijanska zajednica,te mnogi mještani koji su se zauzeli sačuvati kulturnu baštinu kroz tradiciju.

Njegovanje crkvene baštine kao glavnih spomenika kulture osnovna jekulturna ponuda Općine Mošćenička Draga, te isticanje starih zanimanja, kao iprezentacija brojnih tradicionalnih predmeta u muzejskoj zbirci u Mošćenicama.U Mošćeničkoj Dragi ribarstvo kao najstarije i nekad jedino zanimanje postajenekako simbol-spomenik kulture i velika kulturna ponuda mjesta, dok se Brseč dičiknjiževnikom Eugenom Kumičićem koji se ondje rodio, a od koga nam je ostala njegovarodna kuca pretvorena danas u krasnu galeriju imena “Jenio Sisolski”.Za Kraj nas veže liburnijski pisac Viktor Car Emin, dok je drašku plažu opjevaoRikard Katalinić Jeretov 1940 godine. Dakle, Općina u kojoj su živjela tri velikaknjiževnika može se ponositi kulturom i predstavljati svijetu kao kulturni zavičaj.Za Mošćenice nas veže crkva Sv. Andrije (centralna i najveća u Općini),stoljetni Toš u centru staroga grada, crkva Sv. Bartola, Kalvarija, većspomenuta muzejska zbirka također u starome gradu, itd. U Brseču su crkva Sv.Jurja, crkva od Kriza, crkva Sv. Stjepana, Sv. Magdalena, Toš u starome gradu,te galerija poznatog kipara Ljube De Karine u obližnjem Zagorju.

U spomenike kulture možemo slobodno uvrstiti i prekrasne stare vile naprvoj i drugoj plaži u Mošćeničkoj Dragi, mnoge kao da izranjaju iz mora,ukrašene kamenjem i školjkama sa žala. One su pravo bogatstvo ove Općine, asvojom arhitekturom te sofisticiranim stilom spadaju upravo u umjetnička djela.Osobito valja istaći Vilu Zagreb, Vilu Primorku, Vilu Biser i Vilu Rubin.

Od novijih spomenika tu je onaj iz vremena drugog svjetskog rata podignut uime iskrcavanja oslobodilačkih jedinica 1945 i oslobođenja Mošćeničke Drage.

U kulturnu ponudu, odnosno u spomenik kulture treba svakako uvrstiti stareoriginalne kamene kuće (starine) od kojih su mnoge obnovljene u autohtonomstilu.

Tradicija koja pomalo prerasta u kulturu ove Općine zasigurno je karneval,pa možemo slobodno tvrditi da su karnevalska događanja od pamtivijeka pa do danasdefinitivno postale zaštitni znak Općine, te na neki način u svojim običajimanose kulturni tijek povijesti ovog podneblja.

Sve ovo nabrojeno kultura je našeg zavičaja, te ujedno i kulturna ponudakojom se uistinu ponosimo, sve je vise povezujemo s turizmom kako bi onapostala u skorim danima osnovni razlog za posjet i boravak turista u ovoj Općini.Pored prekrasne plaze, čistoga mora i zdrave tradicionalne kuhinje, kultura jeovdje veoma važan proizvod.

Posljednje službene objave