18 °c
Mošćenička Draga
14 ° Sri
14 ° Čet
14 ° Pet
17 ° Sub
16 ° Ned

O Mošćeničkoj Dragi

Općina Mošćenička Draga proteže se od Medveje (uvala Cesara), pa sve doZagorja (Stepča), na području od 16 km. Ima 7 šljunčanih plaža, i bezbrojšumskih, odnosno planinskih puteva. Kraj je izrazito brdovit, a prostire se na63 četvorna kilometra. Svojim teritorijem debelo zarezuje u Park Prirode Učka.Sam položaj je veoma interesantan iz razloga što ima, osim klasičnog(primorskog) tipa turizma, i mogućnost seoskog (agro) koji bi se razvijao upravona padinama Učke – masiv Učka sa vrhovima Učka, Sisol, Kremenjak. Brojpučanstva vrti se oko broja 1700 (prema popisu iz 2011 ovdje živi 1535 stanovnika u 14 naselja – Brseč,  Kraj,  Golovik, Grabrova, Kalac, Mala Učka, Martina, Mošćenice, Mošćenička Draga, Obrš, Sučići, Sv. Anton, Sv.Jelena, Zagore). Upravno i administrativno sjedište je Mošćenička Draga. Smještajni kapacitet Općine je oko 2.500 ležajeva, osnosno približno1100 u hotelima i autokampu, te 1400 u privatnom smještaju.  Općina M. Draga zauzima 4.396 hektarapovršine.

Glavne gospodarske grane Općine su turizam i ribarstvo. Tradicija ribarskog zanimanja seže u prošlost do 19 stoljeća, dok se turizam naglo počeorazvijati neposredno nakon drugog svjetskog rata. Prekrasne dvije plaže uMošćeničkoj Dragi niz su godina glavni razlog ljetovanja mnogih stranih idomaćih turista. Mošćeničku Dragu nazivaju hrvatskim Portofinom zbog sličnosti s tim prelijepim talijanskim turističkim odredištem, a na Kvarneru je znana kao “biser Kvarnera” što bez konkurencije zasigurno i jeste.

Osim dvije prelijepe plaže, M. Draga obiluje mnogim starim i novim vilama smještenim na obali, relativno starim parkom bogatim biljnim vrstama izcijelog savijeta, a kojeg i danas oslovljavamo “Contovo” (vlasnik je bio imućni Grof – Conte). Šetalište prema plaži Sv. Ivan budi u nama romantiku,osobito u ljetnoj noći kad, obasjano mjesečinom,  otkriva svoje osebujne mediteranske čari. Taj cijeli obalni put Mošćeničke Drage obilježava pjesma Rikarda Katalinića Jeretova”Sipar” uklesana na kraju prve plaže. Kruna tog puta Villa je Zagreb,nekadašnja vila Ossoinack, a ne zaostaju ni Villa Primorka, Villa Istra i VillaRubin u Sv. Ivanu.

Dražanski stari grad proteže se sve do mora gdje se u njegovom temelju ulegnula mala simpatična lučica u kojoj su smješteni ribarski brodovi, manje barke, i u ljetnim mjesecima mini marina za brodice turista. Stari grad  tipični je ribarski nukleus nastao krajem 19 stoljeća kad su se stanovnici Mošćenica i okolnih sela polako selili na obalu zbog ulova ribe koji je postao, a danas i ostao, pored turizma, osnovni gospodarski impuls Općine.

¸Mošćenička Draga ima hotele “Marinu” i “Mediteran”, autokamp, veliki broj privatnih apartmana i soba, spomenute vile u kojima setakođer pružaju usluge smještaja, dva ronilačka centra, desetak restorana,sportsko društvo Draga, sportove na vodi, turističke informativne centre Annalinea d.o.o. i Liburnia, razne konobe, trgovine, banku, zubne ordinacije,ljekarnu, ambulante i dr. Ono što je posebno važno napomenuti su nove pješačke staze na obroncima Učke, te nerazvrstane ceste do obližnjih sela i zaseoka, te povijesnu stazu do stoljetnog sela Trebišća, inače civilizacijskog i kulturnog početka ovog područja.

Općina Mošćenička Draga razvija se u turističkom smislu održavajući klasični turizam plaže i mora, te tražeći nove resurse i destinacije za razvoj seoskog, odnosno etno turizma sve u cilju kvalitenog i mirnog smještaja zaturiste ljubitelje prirode i tradicijskih kulturnih vrijednosti. Spoj kulturnog,klasičnog, tradicionalnog i sportsko-rekreacionog turizma naša je zadaća.

Ribarstvo je najstarije i najoriginalnije zanimanje koje se danas razvilo u modernu ribarsku flotu različitih brodova, a ujedno ostaje zaštitni znak i uz turizam glavni je pokretački zupčanik ove Općine.

Posljednje službene objave