25 °c
Mošćenička Draga
23 ° Ned
25 ° Pon
24 ° Uto
26 ° Sri
27 ° Čet

“Očuvanje i zaštita morskog okoliša općine Mošćenička Draga” – MOD

“Očuvanje i zaštita morskog okoliša općine Mošćenička Draga” (skraćeno MOD) projekt je Općine Mošćenička Draga sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a provodi se u suradnji s Udrugom Žmergo..

Projekt se provedi u sklopu Mjere 2.1. Očuvanje okoliša i poticanje na održivo upravljanje prirodnim resursima iz LRSR 2014.-2020. FLAG-a Vela vrata.

Trajanje projekta: srpanj 2021. – studeni 2022.

Prihvatljivi izdaci projekta: 276.030,50 HRK

Od velikog značaja za zaštitu i očuvanja vrijednog prirodnog, obalnog i morskog okoliša za zdrav i održiv razvoj zajednice, projektom će se povećati znanje i svijest lokalne zajednice o važnosti brige za obalni i morski okoliša kao i bioraznolikosti te unaprijediti komunalni preduvjeti za bolje postupanje s otpadom i smanjenje onečišćenja obalnog i morskog okoliša, naročito u doba ljetne turističke sezone. 

Navedeno će se postići edukativno-kreativnim radionicama kojima će se u djece jačati odgovornost i prepoznavanje važnosti vlastite uloge u društvu pri usvajanju održivih životnih navika te nabavkom suvremene komunalne infrastrukture za održivo gospodarenje otpadom.

Također, projekt donosi u lokalnu zajednicu i određene inovacije. Sredstvima projekt osigurat će se nabavka i postavljanje tzv. pametnih spremnika za odlaganje otpada uz sam plažni prostor kao inovativno rješenje za upravljanje otpadom na javnim površinama. U njihovo oslikavanje bit će uključeni najmlađi građani čiji crteži će krasiti nove spremnike i promotivne vrećice motivima mora, morskog okoliša, a kojima će se ukazati važnost čistog obalnog i morskog prostora za kvalitetan život građana, razvoja ribarstva, ugostiteljstva i turizma kao jedne od najvažnijih gospodarskih grana Općine.

Posljednje službene objave