6 °c
Mošćenička Draga
7 ° Pet
6 ° Sub
7 ° Ned
8 ° Pon
10 ° Uto

Pristupačnost mrežnih stranica

1. Općenito

Stranica www.moscenicka-draga.hr nastoji osigurati pristupačnost svojih usluga za osobe s invaliditetom. Nastojimo pojednostaviti korištenje stranica s ciljem da postanu pristupačnija za osobe s invaliditetom, u čvrstom uvjerenju da svaka osoba ima pravo na dostojanstven, ravnopravan, udoban i neovisan život.
 
Općina Mošćenička Draga pridaje veliku pozornost osiguravanju digitalne pristupačnosti za sve korisnike, s posebnim naglaskom na lakšem pristupu javnim uslugama i informacijama osobama s invaliditetom, primjenjujući, u najvećoj mogućoj mjeri, Direktivu (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća od 26. listopada 2016. o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora.
 
Općina Mošćenička Draga će i dalje kontinuirano nastaviti poboljšavati korisničko iskustvo primjenjujući relevantne standarde pristupačnosti prema smjernicama i standardizaciji mrežnog sadržaja (WCAG 2.1) inicijative za mrežnu pristupačnost (WAI) World Wide Web konzorcija (W3C), organizacije koja se bavi standardizacijom mrežnih tehnologija.
 
 

2. Pristupačnost na stranici www.moscenicka-draga.hr

Na stranici www.moscenicka-draga.hr dostupan je One Click Accessibility dio koji omogućuje stranici usklađenost sa Smjernicama za osiguravanje pristupačnosti mrežnih sadržaja (WCAG 2.1).

2.1. Omogućavanje izbornika pristupačnosti

Izbornik pristupačnosti stranice www.moscenicka-draga.hr aktivira se klikom na crveno-bijelu ikonu izbornika pristupačnosti koja se stalno prisutna u lijevom gornjem kutu stranice. Nakon prikazivanja izbornika pristupačnosti možete odabrati opciju koja Vam najbolje odgovara.
 
 

3. Izjava o pristupačnosti

Kao tijelo javnog sektora, Općina Mošćenička Draga nastoji svoje mrežne stranice www.moscenicka-draga.hr učiniti pristupačnima u skladu sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske (NN 17/19), od 23. rujna 2019., kojim se u nacionalno zakonodavstvo preuzima Direktiva (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora.
 
 

4. Stupanj usklađenosti

Mrežno mjesto www.moscenicka-draga.hr usklađeno je sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora. Prilagodbom mrežnih stranica 2020.g. ispunjena je većina zahtjeva europske norme EN 301 549 V1.1.2 (2015-04), ali uz neke neizbježne iznimke.
 

4. 1. Moguće nepristupačni sadržaj

Sadržaj naveden ovdje može biti djelomično nepristupačan iz sljedećih razloga:
 
  • Pristupačnost PDF dokumenata za osobe s oštećenjem vida: Radne PDF datoteke spremaju se iz MS Word programa te se takve postavljaju na web i moguće je da nisu prilagođene čitaču zaslona.
  • Nepotpun tekstualni opis: Slike na stranicama posjeduju alternativni tekst, ali je moguće da on nije pogodan za čitač zaslona.

 

4. 2. Podizanje razine pristupačnosti

Općina Mošćenička Draga će provesti korektivne mjere za rješavanje problema nepristupačnog sadržaja svog mrežnog sjedišta u maksimalnoj mogućoj mjeri nakon osposobljavanja djelatnika za izradu, vođenje i održavanje sadržaja mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje u skladu sa Zakonom o pristupačnosti.
 
 

5. Priprema Izjave o pristupačnosti

Ova Izjava pripremljena je dana 31. 8. 2020., sukladno Predlošku izjave o pristupačnosti koji je u skladu s Direktivom (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora, a utvrđen je Provedbenom odlukom komisije EU 2018/1523 11. listopada 2018.
 
Za pripremu ove Izjave korištena je metoda samoprocjene koju je provelo tijelo javnog sektora te metode testiranja pristupačnosti WAVE Web Accessibility Evaluation Tool i WAVE Web Accessibility Evaluation Tool.
 
 

6. Povratne informacije i podaci za kontakt

Sve upite vezane uz pristupačnost mrežne stranice www.moscenicka-draga.hr korisnici mogu uputiti na e-mail: info@moscenicka-draga.hr
 
Sve kontakt podatke možete naći na samoj stranici ili na ovdje.
 
 

7. Inspekcijski nadzor

Tijelo nadležno za praćenje usklađenosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora sa zahtjevima pristupačnosti i nadzor nad provedbom Zakona o pristupačnosti je Povjerenik za informiranje Republike Hrvatske.
 
U slučaju nezadovoljavajućih odgovora na obavijest ili zahtjev za povratne informacije o pristupačnosti ovim mrežnih stranica, korisnici se mogu obratiti Povjereniku za informiranje putem telefona broj +385 1 4609 041 ili putem elektroničke pošte: pristupacnost@pristupinfo.hr .

Posljednje službene objave